mandag den 28. marts 2022

AB's plantehold - Logbog d. 28/3-22

Det går over al forventning...

Nu er mit plantehold efterhånden kommet dertil, hvor flere af planterne skal plantes om og skilles ad i flere potter. Der er nu handlet jord ind således jeg i morgen kan få delt mine squash- og tomatplanter så der kun står en plante i hver potte - det trænger de efterhånden til 😉


I løbet af sidste uge, som var særdeles solrig, kunne jeg også hilse velkommen til et par peberfrugt-spirer.



Derudover er der nu også endelig kommet en spire hos mine ahornfrø og ligeledes kunne jeg, med smil på læben, konstatere at der også var liv i mine sitkafrø.




Her er det spirer fra frø taget fra vilde blomster - et lille bonusprojekt 😄




Til min store forbløffelse går det rigtig godt med mine vilde frø. Det er pt. kun mine bøge- og egefrø, der ikke spirer...



Også hos mine hvidløg er der god vækst. De står på min terrasse sammen med mine æblekerner. I begge potter med æblekerner er der til min store overraskelse nu kommet to spirer mere.


Nu er planteholdet gået ind i sin 4. uge og frem til nu er det faktisk frøposerne, som har det dårligste resultat. Jeg er spændt på om det udligner sig...



-Nå ja, så var der lige mine pinjekerner, som pludselig endte på gulvet...
Når nu det var smuttet på gulvet, så fik jeg samtidig lige tjekket om der var sket noget med kernerne. Og det var der - de var væk....

 


 

søndag den 27. marts 2022

AB's dyrehold - Logbog for uge 12

 Hvor er det VILDT hvad der sker med sommerfuglelarver på 9 dage... Jeg anede ikke at deres livscyklus gik så hurtigt. Det går faktisk så hurtigt lige nu, at jeg går og tænker "bare jeg da ikke går glip af noget". 

             Dag 3 - især i den ene af kopperne går det stærkt          



Dag 4 - der er synlig vækst hos alle larverne, men i den ene af kopperne går det lidt stærkere
                    


Dag 6 - Jeg har nu 1 kop hjemme og 1 kop i børnehaven. I den jeg har hjemme, er det nu blevet nogle ordenlige basser. Den ene af larverne er dog gået til.

Dag 7 - I hjemme koppen er der nu ved at være rigtig meget spind rundt i koppen, og 4 ret tykke larver.



-men også i den som er med i børnehaven vokser de rigtig fint, her lever alle 5 larver endnu, og børnene spørger tit om at få lov til at se på dem.


Dag 8, sker der noget af en udvikling fra om morgenen, til om aftenen.


-og da vi tjekker dem dagen efter er "hjemmekoppen" blevet til 4 pupper. Børnehave koppen er heldigvis ikke kommet så langt i udviklingen...

Dag 9



Jeg krydser nu alt hvad krydses kan, for at børnehave larverne, som jeg grundet en meget svingende rumtemperatur valgte at tage med hjem, ikke når at forpuppe sig før i morgen.



Jane´s plantehold logbog d. 27.03.2022

 Logbog d. 27.03.2022

Så sker der lidt i mit plantehold:)
 - Rucola er begyndt at spirer.
 - Tomatkernerne er begyndt at spirer.
 - En ærtebønne er begyndt at spirer.
 - Og en Yin Yang bønne er begyndt at spirer.




Praksisafprøvning & Dyreholdsaktivitet

 Dyreholdsopgave C punkt 11
Afprøv dine pædagogiske aktiviteter, sammenlagt med praksisafprøvning.


Kiwa´s praksisafprøvning af pædagogiske aktiviteter i henhold med dyrehold

Vi ser sommerfuglens livscyklus
For at starte forløbet med sommerfuglelarverne op, startede jeg med at fortælle min børnegruppe om sommerfuglens fulde forvandling. Jeg fortalte at vi havde fået de her laver (imens vi kiggede på dem) og at de ville blive til pupper om nogle dage og derefter til sommerfugle. Børnene så lidt forvirrede på mig og spurgte "Hvad er en puppe?" det ord havde de tydeligvis aldrig hørt før. Jeg forklarede det bedste jeg kunne hvad en puppe var og derefter så vi filmen sammen om sommerfuglens fulde forvandling. Jeg snakkede undervejs og fortalte hvad der skete og børnene var meget optagede. Vi så filmen tre gange i streg og børnene vil gerne se filmen gentagende gange. Jeg oplevede at børnene bedre kunne forstå at vores larver blev til sommerfugle og var begejstrede over det. Vi snakkede derefter en del om forløbet og da vi gik ud til de andre børn, fortalte de straks "De bliver til pupper!!" Det nye ord de havde lært, var de tydeligvis særligt begejstrede for.

Vi leger og mærker sommerfuglens livscyklus
Denne leg ville jeg rigtig gerne have filmet og håber på at kunne gøre det igen en anden dag, hvor en af mine kollegaer kan filme. Desværre var vi underbemandede den dag jeg fik lavet legen og det betød der ikke blev filmet, da jeg ikke kan filme og samtidig lave legen med børnene. Jeg fandt at det var vigtigt at lave "øvelserne" sammen med børnene, så børnene kan spejle sig i mig og gøre som jeg gør.
Derudover blev øvelserne kortet en smule ned og lavet i langsom version, for at børnene kunne være med. De synes det var sjovt - og svært, dog er jeg sikker på at nogle gentagelser ville gøre godt, for at de bedre kan forstå at de selv skal forestille at være ægget-larven-sommerfuglen. 

Vi ser efter hvirvelløse dyr som sommerfuglen
Vi startede denne aktivitet med at kigge på vores larver, som allerede er blevet til pupper! 



Det var rigtig sjovt, da en enkelt af larverne stadig hang fra låget uden at være blevet puppe endnu og det var derfor nemmere for børnene at forstå at det var larverne der var inde i pupperne. 

Da vi havde kigget på pupperne snakkede vi om at de blev til sommerfugle, vi fandt sammen en masse billeder af sommerfugle på vores iPad. Da jeg tog forskel-lighedsdugen frem, pegede et af børnene straks på den lille sommerfugl der var på dugen. Derefter snakkede vi om at sommerfuglene har vinger, en snabel og følehorn. Børnene var helt sikre på at de hvert fald ikke kunne have ben, nu hvor de kunne flyve og havde vinger. Så vi fandt nogle billeder hvor vi kunne se sommerfuglenes ben. "Sommerfugle flyver og går" siger børnene nu. 





Så aftalte vi at tage vores overtøj på og gå ud og se om vi kunne finde nogle sommerfugle eller andre hvirvelløse dyr som lignede sommerfuglen eller måske slet ikke lignede sommerfuglen. 

Ude på legepladsen fandt vi et bræt som vi vendte om for at se om der var nogle hvirvelløse dyr. Det vrimlede naturligvis med bænkebidere, snegle, tusindben og lidt regnorme under. Børnene fik lov at røre og holde alle dyrene. 


Imens de holdt dyrene snakkede vi om om de lignede sommerfugle? Det var børnene meget enige om at de ikke gjorde. Men da jeg spurgte dem om bænkebideren havde følehorn ligesom sommerfuglen har? Kiggede børnene godt efter og råbte "Ja!" Derefter kiggede børnene helt af sig selv hen på sneglen og tusindbenet og konstaterede at de også havde følehorn. Så snakkede vi om at ingen af dem havde vinger, sneglen og regnormen havde ikke engang nogle ben! og tusindbenet havde mange ben! Så snakkede vi om at regnormen og sneglen var klistrede og bløde, men bænkebideren var lidt mere hård og slet ikke klistret, men den kildede når den kravlede på en. Børnene tog dyrene og viste dem til de andre voksne, og jeg kunne høre hvordan en af pigerne råbte "Hanne! Min tusindben har følehorn!" det er helt klart nye ord som kommer i brug og det er bare SÅ sjovt at høre.


Jeg vil klart sige at min børnegruppe er blevet mere bevidste omkring sommerfuglen og dens forvandling og jeg glæder mig til at de kommer ud af deres pupper! Børnene har fået udviklet deres naturfaglige kompetencer. Børnene har vist mig at de kan observere dyrene og kigge nøje efter bestemte ting. Børnene kan bruge fagord "pupper, følehorn mm" i deres hverdag og de er ikke bange for at undersøge og håndtere dyrene og finde forskelle og ligheder sammen med mig. 


Anne-Bodil's Praksisafprøvning af pædagogiske aktiviteter i henhold med dyrehold.

Vi ser video af sommerfuglens livscyklus

For at få startet projektet op på bedst mulig vis, valgte jeg at præsentere børnene for mine planer om at skulle følge dyr på vores stue gennem mit indkøbte livscyklus-sæt. Her fortalte jeg om den udvikling som sommerfuglen skal igennem for at blive en sommerfugl. Jeg viste dem, hvordan sommerfuglen udvikler sig fra æg til larve og at de sidenhen spinder sig en ”sovepose”, hvilket kaldes en puppe, og at de i denne puppe bliver færdige med at forvandle sig til en sommerfugl.

Efterfølgende gik vi alle til børnehavens storskærm for at se filmen omkring selvsamme livscyklus.  Børnene var meget optagede af at se udviklingen, og spurgte efter endt fremvisning, om vi kunne se den igen. – Det endte vi med at gøre 3 gange. Så længe filmen kørte, gjorde jeg meget ud af at bruge fagudtrykkene for at de blev præsenteret for dem flest mulige gange. Da vi efterfølgende satte kursen tilbage mod stuen, fortalte en del af børnene om, hvad de havde set til alle de mødte på deres vej. Der var ikke tvivl om at ved at vise dem denne film, så fik børnene en væsentligt større forståelse for, hvad det var de ville komme til at opleve med de, på det tidspunkt, meget små larver. Jeg var meget imponeret og stolt af en pige på 3, som ikke har ret meget sprog, men som alligevel kaster sig ud i en blanding af verbal og nonverbal kommunikation i forsøget på at beskrive hele den proces en sommerfugl kommer igennem Og faktisk formåede hun at få det kommunikeret videre. Den efterfølgende morgen opsøgte flere forældre mig, for at fortælle, hvordan deres børn med stor iver havde fortalt om, hvad de havde set og at der var blevet fortalt ord som larver, gangvorter og pupper.

 

Vi leger sommerfuglens livscyklus.

Legen omkring sommerfuglens-livscyklus, valgte jeg at præsentere for børnene den dag min stue havde den store kælder til rådighed. Jeg startede med at læse historien for alle børnene, samtidig med jeg viste de bevægelser, som var kædet sammen med udviklingen. Efterfølgende delte jeg børnene ind i grupper, således at det først var de børn som fyldte 4 år i år, der legede den med mig. Dernæst blev det gruppen, som netop var fyldt 3 år, som legede den. Børnene var meget engagerede i legen og vi havde efterfølgende en rigtig fin dialog, hvor børnene var overraskende gode til at bruge fagudtrykkene.

Til min store overraskelse og glæde mødte jeg en formiddag ind til 3 piger, som lå og rodede rundt på gulvet med et par tæpper. Da jeg spørger dem, hvad det er for en leg de har gang i, kigger den ene pige frem fra tæppet og svarer ”Vi leger da sommerfuglelarver, Anne-Bodil - lige som du viste os i kælderen, lige om lidt kommer vi ud af puppen”. Endnu engang blev jeg fyldt med varme og stolthed, for de her skønne børn får faktisk rigtig meget ud af de ting jeg sætter i gang.

 

Vi ser efter hvirvelløse dyr som sommerfuglen.

Denne aktivitet er hos mig ikke afprøvet i praksis. Grunden til dette er at vi i børnehaven har haft mangel på hænder og af samme grund, har haft svært ved at få skabt et roligt, koncentreret læringsmiljø for de involverede børn. Jeg valgte derfor at ændre lidt i planerne og i stedet skærpe børnenes øjne for om der, efterhånden som temperaturerne steg, var flere dyr, som dukkede op på legepladsen. Og det var en succes… De fandt sommerfugle som fløj rundt, tissemyrer som kravlede på både fliser, i jorden og på træer. Der blev fremvist regnorm, mariehøns og bænkebidere. Efter et par dage havde dyrejagten spredt sig til det meste af børnehaven, og de ældste drenge fik toppet jagten, da de stolte kom valsende med ikke mindre end 4 tudser, der var blevet fundet på legepladsen. Vi fik dem placeret i et terrarie, og så var det tid til at observere. Børnene sad på skift i en lille time og nærstuderede tudserne og stillede spørgsmål – nogle kunne jeg svare på, og til andre måtte jeg ty til hjælp fra google.

Det var som sagt ikke den oprindelige plan, men i vores job skal vi jo være omstillingsparate og en  plan b er altid vigtig at have på hånden – I dette tilfælde var var den en succes.

 O.B.S. billeder vil blive lagt ind senere...


Jane´s praksisafprøvning af pædagogiske aktiviteter i henhold med dyrehold 

Min introduktion til praksisafprøvningen startede egentlig lidt uventet, da jeg tilfældigvis møder Elisa og hendes forældre i min fars nye kolonihavehus.
Elisa gik og kedede sig lidt og fandt en tømrerblyant, hvorefter vi blev enige om, at vi da kunne tegne på alle morfars gibsplader, som stod rundt i hele kolonihavehuset. Og så introducerede jeg egentlig Elisa i sommerfuglens livscyklus, ved at tegne de forskellige stadier op på gibspladerne og alt i mens koble de forskellige fagudtryk på:)

Vi ser sommerfuglens livscyklus
Ugen efter den spontane introduktion, havde jeg aftalt med min mor, at hun ville komme forbi med Elisa, så vi kunne se videoen af sommerfuglens livscyklus.
Vi satte os tilrette i sofaen og satte videoen i gang på fjernsynet.
Elisa var meget koncentreret og interesseret i videoen og ville rigtig gerne se flere videoer, så vi fandt yderligere 3 forskellige videoer, som på hver sin måde fik vidst sommerfuglens livscyklus.
Elisa stillede mange spørgsmål undervejs og det virkede som om at det nu gik op for hende, hvad de der små larver vi havde fået hjem, faktisk ville ende ud med at blive til. Interessen blev i hvertfald kun styrket, ved at se de forskellige videoer.
Herefter pjattede vi lidt, da Elisa samme dag lige var begyndt at række tunge og syntes at det var noget som skulle praktiseres hele tiden, så blev enige om at det ikke var frække Elisa som rækkede tunge længere, det var i stedet en fræk sommerfugl som var ved at øve sig i at bruge sin snabel:):) og når nu vi var i gang, kunne sommerfuglen også lige så godt have vinger der blafrede på hver sin side af hovedet:):)
Så var balladestregen ligesom fuldendt:O)
 


Efter en uge, var Elisa igen på besøg, hvor vi så videoerne endnu engang, på opfordring fra Elisa.
Hun var igen meget optaget og koncentreret omkring videoerne og kunne til min store overraskelse allerede nu sætte alle fagord og begreber på. Hun lavede nærmest et speak på videoen imens vi så den, hvilket virkelig viste hvor meget hun egentlig havde fået med af videoen første gang vi så den.
Jeg har filmet dette speak, men da videoen er for lang til at kunne lægges op på bloggen, vil det i stedet blive vist til fremlæggelsen på næste seminar.

Vi leger sommerfuglens livscyklus.
Efter at have set videofilm, gik vi ud i haven for at lege sommerfuglens livscyklus.
Jeg læste først teksten op til en bevægelse og viste den, hvorefter Elisa og mormor gjorde samme bevægelse, imens jeg kunne tage et par billeder af dem.
Herefter læste jeg teksten op til næste bevægelse og viste den og så fremdeles.


 
Elisa var især meget interesseret i at løbe rundt og flavrer med armene, for at imiterer en sommerfugl der flyver rundt, ligesom hun var meget optaget af at gå rundt med et sugerør, som skulle forestille sig at være sommerfuglens snabel, og suge nektar af blomster og buske i haven.
 
 
 


Hun var knap så begejstret over at skulle være en larve der kravlede i græsset og efterfølgende en puppe, og jeg havde egentlig ikke helt fornemmelsen af om hun havde forstået denne del af cyklusen. Men da jeg så efterfølgende fulgte Elisa og mormor hjem, var Elisa placeret i en slags klapvogn, med en voksipose i. Hun blev ved med at kreavle ud af den her voksipose, hvorefter mormor satte hende ned igen og bad hende blive siddende. Elisa kigger efter flere forsøg meget fornærmet op på mormor og siger: Ja, kan du da ikke se, at jeg er en sommerfugl på vej ud af min puppe:) Og jeg måtte erkende at hun nok alligevel havde fanget og forstået mere end jeg lige havde regnet med.
Vi snakkede derfor resten af turen om, at når laven bliver til en puppe, var det faktisk ligesom at den tog tøj på, eller kravlede ned i en voksipose. Når så den var klar til at forlade sin puppe, tog den ligesom sit tøj af, eller kravlede ud af voksiposen igen. Efterfølgende har hun, når vi har set videoerne sammen, jævnligt brugt betegnelsen; at nu tog larven tøjet på, for at blive til en puppe og nu tog den tøjet af, for at blive en sommerfugl.

Vi ser efter hvirvelløse dyr som sommerfuglen.
Ved denne aktivitet begav vi os ud i haven, for at se om vi kunne finde andre dyr som havde ligheder med sommerfuglen eller som adskilte sig fra sommerfuglen.
Vi så dog ret hurtigt flere forskellige sommerfugle rundt omkring i haven, og pludselig var fokus kun på disse. Interessen for at finde andre insekter var absolut lig nul og vi ændrede derfor strategi til at kigge nærmere på de forskellige sommerfugle, hvordan de så ud, hvilke farver de havde og hvordan de adskilte sig fra de sommerfugle vi forhåbentlig snart fik derhjemme.
Også her var Elisa meget interesseret og engageret i aktiviteten og vi har efterfølgende talt om, at når nu sommerfugle kunne være så forskellige, så gad vide hvordan de forskellige larver også kunne se ud:)







Dyrehold Opgave E Jane, AB & Kiwa


Perspektivering

Hvilken ny viden fik du selv gennem arbejdet med dyreholdet?

 
Kiwa:
Vi har fået en masse viden i forhold til selve sommerfuglen/larvens fulde forvandlingsproces og hvor længe de enkelte faser varer, det er utroligt så hurtigt den fulde livcyklus sker. Derudover er vi meget forundrede over hvor hurtigt larverne vokser, det er simpelthen utroligt at et dyr kan ændre sig så meget, så hurtigt og det er simpelthen umuligt ikke at blive helt betaget af.
Vi har lært at pupperne kan lave rimelig kraftige bevægelser/rystelser, som en slags forsvarsmekanisme så andre dyr ikke har lyst til at spise dem, hvilket jo både er ret sejt og vildt smart. Vi har endnu ikke set det, men vi har også læst os frem til, at når sommerfuglene kommer ud, vil der være "blodigt" rundt omkring i volieren, fordi sommerfuglenes mekonium/røde overskudsfarve fra vingerne, vil være dryppet af rundt omkring. Hvilket i forhold til den pædagogiske praksis er klart vigtig at vide, inden børnene bliver bekymrede for om sommerfuglene er kommet til skade.

AB:
Gennem dyreholdet er der kommet en viden omkring sommerfuglen og dennes fulde forvandling. Det dybdegående forarbejde til dyreholdet har opbygget en viden omkring sommerfuglen hvilken der ellers ikke påbegyndt. Det har været både spændene og inspirerende at kaste sig ud i projektet og det at observere især larverne har været noget af en tidsrøver. At larverne havde den voldsom hurtige vækst har været lidt af en øjenåbner, og bestemt en ny viden.
 
Jane:
Vi har fået en masse ny viden om både sommerfuglens livscyklus og hele forvandlingsprocessen.
Vi har også været meget optaget af og forundret over hvor hurtigt alting er gået, i særdeleshed hvor hurtigt larverne voksede. Man kunne helt tydeligt se, for hver dag der var gået, hvor meget de havde vokset og udviklet sig.
Jeg havde også læst og set på en af videoerne, hvordan larverne kunne begynde at ryste, hvis de blev forstyrret, for at skræmme eventuelle byttedyr væk. Den oplysning var jeg lidt forundret over og jeg var faktisk så heldig et par dage senere, at se det med egne øjne på en af vores larver da jeg ville flytte lidt på det bæger de havde forpuppet sig i.
Desuden kom det også lidt bag på mig, at man kunne forvente at se en del blodlignende overskudsfarve/mekonium, i forbindelse med at sommerfuglen kommer ud af sin puppe.
Det fik jeg dog også bekræftet af mine egne sommerfugle, som havde svinet godt og grundigt med det, den dag de kom ud af puppen:)

 

Hvilke etiske spørgsmål giver dyreholdet mulighed for at arbejde pædagogisk med?

 
Kiwa:
Et etisk dilemma er klart allerede inden vi er gået i gang med vores dyrehold, simpelthen fordi vi har valgt at bestille dyr fra nettet. Det gør på en måde at dyrene bliver behandlet som en salgsvarer, hvilket etisk er lidt ubehageligt. Derudover kan det også med større børn, som ved og forstår konceptet med at købe noget, give børnene et forkert indtryk af at dyrene er et slags legetøj man kan købe. Derudover bliver de sendt fra England, hvilket betyder de er i posten et godt stykke tid, hvilket bare føles lidt forkert, da det jo er levende væsener. Det skal dog siges at producenten fra England tydeligvis går meget op i at larverne bliver behandlet ordentligt og hele forløbet, alt hvad man skal gøre og forholde sig til, er skrevet op til punkt og prikke. Der er ikke noget man kan være i tvivl om og når man modtager pakken står det på mange forskellige sprog, i tilfælde af man ikke kan engelsk. Man må jo om nogen sige, at denne slags dyrehold udelukkende er for læring for børn og voksne og ikke for dyrenes skyld.

AB:
Da vores gruppe vælger at sommerfugle skal være vores dyrehold, var en af de meget afgørende faktorer det etiske dilemma i forhold til bortskaffelsen af dyrene. Dette vil være et spørgsmål som sagtens kan videreføres til pædagogisk praksis, nemlig det ”Hvad skal der ske med dyret når vi har studeret det?”. For os var det vigtigt at vi ikke skulle slå dyr ihjel, eller at vi stod med et dyrehold ingen ønskede at overtage, derfor faldt valget på sommerfugle idet de skal slippes fri. Det næste som især sommerfuglelarverne får op til en dialog med børnene, er at selvom dyr egentligt ser lidt ”ulækre og klamme ud” (citat fra børnene), skal de stadig behandles godt. Denne snak har vi kunne føre over til andre dyr, og har gennem dette kunne indlede en snak om at alle dyr har en nytteværdi, og man derfor ikke bare skal slå noget ihjel fordi de er ”klamme”.

Jane
Som AB skriver, så har vi allerede i beslutningen om hvilket dyrehold vi ønskede, indtænkt det første etiske spørgsmål, da vi ønskede et dyrehold som hverken skulle slåes ihjel efterfølgende eller overlades til andre som måske på sigt ikke ville passe det. Derfor faldt valget på sommerfugle, som efterfølgende kan slippes fri i naturen.
Som Kiwa skriver, har vi også følt det som et etisk dilemma, at vores larver skulle bestilles online og fragtes fra England til Danmark, som en anden handelsvare, når det jo faktisk er små levende dyr.
Vi har dog fundet lidt ro i, at vi gennem materialerne som er medsendt, fornemmer en leverandør som tænker meget på dyrernes ve og vel, da der er meget fine og udførligt beskrevede retningslinjer, til hvordan dyrene bedst passes og dermed sikre den bedst mulige overlevelse.

Hvilke perspektiver tænker du dyrehold har ?

Kiwa:
Dyrehold i pædagogisk praksis kan bidrage på mange måder til almen dannelse, da børnene for mulighed for at lære at behandle dyrene med ordentligt og have respekt for dem. Det har særligt i vores projekt med sommerfuglearverne, været vigtigt at børnene har været forsigtige og rolige, så dyrene ikke er kommet til skade, da larverne er meget skrøbelige. Dyrehold kan hjælpe at skabe naturfaglig dannelse hos børnene, med blandt andet at understøtte børnenes nysgerrighed overfor dyrene og naturen, hvilket vil give dem lyst til at være i naturen og være i samspil med naturen (Ejbye-Ernst & Stokholm, 2018, s. 74).


AB:
Det at have et dyrehold i praksis, giver en helt anden vinkel til almen dannelse. Børnene bliver nøje instrueret i hvordan dyrene skal behandles, og da det er tydeligt for børnene at det er små skrøbelige skabninger, skabes der nærmest pr. automatik en respekt og forsigtighed omkring dyrene. Det har givet et fællesskab, omkring et fælles tredje nemlig larverne, hvor alle har kunnet være med. Børnene har lært at vi kan, ikke alle kigge på koppen samtidig, så det at vente på tur er blevet respekteret men ikke altid accepteret.
 
 
Jane:
Jeg tænker, at det at have et dyrehold med en børnegruppe, vil styrker dels den almene dannelse hos børnene, i kraft af at de skal lære hvordan man passer på og sørger for et sådant dyr på den rigtige måde. Det kræver interesse, tålmodighed og skærpede sanser, for at kunne lære hvad lige præcis dette dyr kræver og har brug for.
Samtidig tænker jeg også, at det at have et fællesskab omkring noget (et fælles tredje), her et dyrehold, vil styrke fællesskabet i børnegruppen og samarbejdet børnene imellem.

 

Hvilke gode oplevelser gav dyreholdet anledning til?

 
Kiwa:
Sommerfugleprojektet har indtil videre givet en masse gode oplevelser. Vi har fået en masse snakke med børnene, med både hyggeligt fortællinger og brugt en masse gode naturfaglige ord, på en naturlig måde, så det ikke har føles som læring for børnene. Vi har lavet lege og grinet over larverne og den måde de bevæger sig på og den måde de spiser på. Generelt har larverne dannet et fælleskab og en fællesskabsfølelse, vi har haft den her ting, vi alle har været fælles om og alle har været nysgerrige på og holdt øje med. Larverne har givet anledning til at komme ud i naturen og kigge efter sommerfugle og andre insekter og dermed få en masse naturoplevelser. 

AB:
Det at have et dyrehold i praksis, giver noget helt fantastisk til både børn og voksne. Det har givet anledning til et fællesskab på helt andre præmisser end i normalen. Det har fået børn som tidligere ikke deltog i dialoger, til at blomstre med al den viden de følte de havde tilegnet sig. Det har fået børn til at lege andre lege end tidligere, og det har fået børnene til at sanse i naturen på en anden måde end tidligere. 


Jane:
Det at have et dyrehold herhjemme, med min niece Elisa, har givet os mulighed for at lære hinanden at kende på en helt anden måde og det har givet os nogle sjove og hyggelige timer sammen, som vi nok ellers ikke ville have fået. Elisa har på trods af hendes kun 2 år, været mere interesseret og engageret end jeg nogensinde havde turdet håbe på og hun har reflekteret over og spurgt ind til forskellige ting, som er kommet helt bag på mig. Virkelig gode spørgsmål, hvor jeg ind i mellem selv har været nødsaget til at måtte undesøge nærmere, for at kunne give hende svar på hendes spørgsmål.

 


Janes dyrehold logbog d. 27.03.2022

 Logbog d. 27.03.2022

Som kom dagen endelig, hvor sommerfuglene kom ud af deres pupper:)
De sidder fortsat lidt fortumlet og øver sig i at bruge deres vinger:)



Janes dyrehold logbog d. 24.03.2022

 Logbog d. 24.03.2022

Larverne er i dag blevet flyttet over i deres udklækningshabitat og Elisa var forbi for at hjælpe og følge processen.



Herefter gjorde vi klar til næste step i processen og tegnede blomster i flotte farver, som efterfølgende skal lamineres og anvendes til at dryppe sukkervand/nektar på til sommerfuglene, når de kommer ud af deres pupper.



Vi fik også set et par videoer for 2. gang af sommerfuglens livscyklus, da Elisa er dybt optaget af udviklingen og mente at de videoer godt kunne tåle at blive set endnu en gang:)
Jeg var dybt imponeret over alt det hun kunne huske fra sidst vi så dem, hun kunne nærmest lave en speak til videoen denne gang og fortælle alt hvad der skete, med rette fagord koblet på.

Jeg fik selvfølgelig filmet hende og hendes kloge ord, men videoerne er desværre for lange til at kunne blive lagt op på bloggen her. De vil dog i stedet blive vidst til fremlæggelse af praksisafprøvning på næste seminar.

Kiwa Dyrehold Logbog 25/3

 Fredag flyttede jeg mine pupper til volieren, det gik godt, ingen pupper skadet og børnene var meget interesserede og optagede af processen. Jeg fik også fjernet spind fra låget så sommerfuglene ikke kommer i klemme med spindet når de skal ud af pupperne(sidder fast i det) :) her er en sej lille video af den vilde forsvarsmekanisme!



Janes dyrehold logbog d. 20.03.2022

 Logbog d. 20.03.2022

Larverne har over natten alle sat sig i toppen af bægeret og er blevet til pupper:)
De skal nu have ro i 2-3 dage, hvorefter de forsigtigt kan flyttes over i udklækningshabitatet.



Hvis larverne i dette stadie forstyrres, vil de begynde at ryste voldsomt i deres puppe, for at advarer eventuelle byttedyr.
Da jeg forsigtigt forsøgte at dreje bægeret, for bedre at kunne se dem, begyndte flere af dem på netop dette og jeg fik lige lavet en lille video af fænomenet:)



torsdag den 24. marts 2022

Kiwa Dyrhold logbog 22-23/03-22

 HEJ PUPPER!

Mandag d. 21 kiggede børnene og jeg på larverne og snakkede om at de nok snart ville hænge sig op i låget og blive til pupper, jeg havde faktisk regnet med at det var sket hen over weekenden. Men allerede tirsdag morgen, hang alle larverne oppe i låget! Børnene synes det var lidt mærkeligt.. Var de døde? hvorfor bevægede de sig ikke? Det var lidt svært at forstå og derfor så vi lige videoen med sommerfuglelivscyklussen igen. 


Onsdag d. 23/3 var alle larver undtagen 1 blevet til pupper. Se dét var sjovt! Så kunne børnene se en larve der hang med hovedet nedad og ved siden af var alle de andre blevet til pupper. Den ene er lidt bagud og har lige fra starten været mindre end de andre. MEN den overlever og den forpuppede sig natten til torsdag d. 24/3.


Nu lader jeg pupperne hænge til i morgen fredag d. 25/3 og så skal vi have pupperne ind i sommerfuglenettet.

- og så krydser jeg fingre for at de kommer ud af pupperne i hverdagene og ikke i løbet af en weekend!


søndag den 20. marts 2022

AB's Dyrehold - Logbog d. 20/3-2022

Fredag oprandt dagen hvor jeg modtog mine sommerfugle larver, vi pakkede dem straks ud, og mine børns reaktion var - "er de ikke meget små". Dette kunne jeg kun bekræfte dem i, men også forsikre dem om at det ville ændre sig. 


Lige efter udpakning - Dag 0


Dette fik vi syn for allerede dagen efter, hvor vi synes at kunne se de vokset. 

Dag 1

Der var også kommet mere liv i dem, så vi talte om at de nok lige skulle klimatisere sig efter den lange rejse de havde været på.


Dag 1





Søndag virker flere af larverne igen til at være vokset synligt, dog er jeg lidt bekymret for at 2 af larverne ikke klarer den, de har gemt sig i hver deres lågkant, og virker ikke til hverken at bevæge sig eller vokse - men vi håber mine bekymringer bliver bragt til samme og at de klarer den.

Dag 2



Jeg har valgt at købe 2x5 larver, således kan jeg have 5 som vi skal følge og observere i børnehaven, og 5 som familien og jeg kan følge her hjemme. I morgen kommer turen så til at præsenterer larverne for børnene i børnehaven. Det glæder jeg mig meget til, da de allerede nu, går meget op i vores kommende dyrehold, og er begyndt at anvende fagbegreberne vi har talt om.



lørdag den 19. marts 2022

Dyrehold Opgave D Jane, AB & Kiwa



Dokumentation og formidling
 
13. Beskriv hvordan du vil formidle udviklingen i dyreholdet og bruger/borgergruppens læringsudbytte?
Kiwa
I vuggestuen vil udviklingen af dyreholdet hovedsageligt blive formidlet med billeder og video. Børnene holder dagligt øje med larvernes udvikling, og vi tager billeder og video af udviklingen. Jeg ser børnenes læringsudbytte, ved at de bruger ord som larve, puppe, sommerfugl, vinger osv. Når vi sammen ser på dyrene/billeder af dyrene/videoer. 

Jane
Jeg formidler udviklingen gennem billeder og video og vi snakker, for hver gang Elisa er på besøg, om hvad der er sket med larverne siden sidst. 
Jeg mødte tilfældigt Elisa i min fars kolonihavehus den ene weekend og her snakkede vi om sommerfuglens udvikling, imens vi tegnede alle morfars gipsplader til med de forskellige stadier:) 
(Og det glemte jeg selvfølgelig at tage billeder af)
For hver gang vi ses, forsøger jeg at formidle de forskellige begreber; æg, larve, puppe og sommerfugl på forskellig vis, ligesom vi snakker om f.eks. snablen, vingerne osv. Vi har bl.a. også set youtube videoer, leget at vi var sommerfugle i haven, som sugte nektar gennem et sugerør m.m.
Via den forskelligartede formidling, forsøger jeg at få Elisa til bedre at forstå og lagre begreberne i hukommelsen. 
For at videreformidle og dokumentere Elisas læringsudbytte, vil jeg tage billeder og evt. video af hende løbende.

14. Hvordan stilladserer læreprocessen? (piktogrammer, iagttagelsesark, bestemmelsesark, vendespil, modeller mm.)

Kiwa
Vi bruger illustrationer og video af larver og sommerfugle - herudover ser vi på de levende sommerfuglelarver. Jeg bruger de fagbegreber børnene kan være med til. Jeg formidler til børnene hvad det forskellige hedder og hvad der sker i processen, jeg støtter børnene i selv at fortælle hvad der sker.

Anne-Bodil

Jeg har endnu ikke modtaget mine larver, og derfor ikke fået opstartet mit reelle projekt dyrehold, idet jeg bevidst ventede lidt med at bestille dem hjem. Jeg var simpelthen bange for det endnu var for koldt til at slippe dem fri, hvis selve udviklingen hos sommerfuglene gik for hurtigt. Når jeg får mine larver vil vi daglig i børnehaven følge dyreholdet, og udviklingen i dette

For at jeg har kunne formidle udviklingen i mit sommerfugledyrehold inden larverne kom, har jeg valgt at investere i plast figurer formet hvilke illustrere sommerfuglens livscyklus. 




Dette har jeg valgt at gøre da dette giver mig mulighed for at kunne kommunikere med børnene omkring hvad der vil komme til at ske i udviklingen i vores dyrehold. På denne måde giver jeg dem mulighed for at stille spørgsmål allerede inden sommerfuglelarverne kommer, de vil derfor være forberedt på hvad det er de kan observere i dyreholdet. Det giver også mig en bedre chance for at forberede mig på hvad det er at børnene er mest optagede af, og jeg har derfor mulighed for at planlægge hvad der skal arbejdes med efterhånden som udviklingen i dyreholdet sker.  

Ydermere har jeg valgt at inddrage illustrationer af larve og sommerfugl, hvor fagbegreberne er på, dette gør at vi kan tale om hvad en larve eksempelvis består af, når vi så ser den rigtige larve, kan vi drage konklusioner på om det så rent faktisk hang sådan sammen. I forlængelse af dette vil jeg lave et vendespil med sommerfuglens livscyklus, sådan at det gennem dette giver en oplagt chance for at kunne kommunikere ved brug af fagbegreberne.

Jane 

Jeg har valgt at stilladserer læreprocessen gennem både videoklip på youtube, fysiske lege med kroppen, en tegning af en sommerfugl som hun skal farvelægge og tegninger vi laver sammen af de forskellige stadier i cyklusen. Derudover skal hun være med til at indrette volieret når tiden er inde til at pupperne skal flyttes derover og hun skal være med til at lave mad til og fodre sommerfuglene når de er kommet ud af deres puppe.
Variationen af aktiviteterne giver god mulighed for at lære på forskellige måder og derigennem give en bedre forståelse og lagring i hukommelsen.

Litteratur:

Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015) Natur og udeliv - uderummet i pædagogisk praksis.  Hans Reitzels Forlag.


Jane Dyrehold logbog 19.03.2022

 Jane Dyrehold logbog

D. 19.03.2022

Larverne er nu blevet rigtig store og jeg syntes efterhånden at pladsen bliver lidt trang, men vi må hellere lade dem blive i beholderen indtil de er pupper, som det er beskrevet i det materiale som fulgte med.
De øver sig i at lave spind til deres pupper og de begynder at søge op i toppen af bægeret, hvor de forsøger at slippe lidt og hænge med hovedet nedad.
Ind i mellem dumper de ned i bunden igen og må starte forfra:) Øvelse gør mester:)
Men det er tydeligt at de begynder at gøre sig klar til puppestadiet.
De er nu alle fem blevet ca. lige store og livlige:)






Kiwa Plantehold Logbog 22.03 - 11.04

Status på planterne fra d. 22.03.22, der sker en smule, mest med hvidløg og chiafrø. Chiafrøene er allerede nu blevet smagt på, både for sig...