mandag den 31. januar 2022

AB's Friluftstur der var blæs på...

 

Jeg og familien havde oprindelig planlagt en friluftstur, som skulle løbe af stablen d. 22. januar, men dette måtte droppes da hele familien kom i corona-isolation. Vi måtte derfor flytte planerne til vi var friske, dette blev den efterfølgende lørdag, nemlig den lørdag, hvor stormen Malik indtog Danmark.

Et sådan sammentræf, gjorde at vi måtte sadle om midt i turen, og ændre en del i planerne. -Men til trods for dette havde vi en fantastisk dag i det fri 😊

Vi startede turen ud med den oprindelige plan (ret naivt) nemlig en dag ved stranden. Bålmaden var ændret til gasblus mad, idet bål og blæst rent sikkerhedsmæssig virkede lidt vovet. Så afsted det gik til stranden, meeeeen det første vi mødte var en afspærring af stranden, da vandet havde stået meget højt. Dette afskrækkede dog ikke 5 friluftstosser og på stranden vi gik...



Blæsten bevirkede at der opstod helt nye strømninger i vandet.











Ud over fascinationen af vandet og et hav i oprør, bød turen på en tingfinder tur på stranden og klatretur i klitter og på bunkers inden vi søgte væk fra stranden for at prøve lykken med at fiske i et lille vandløb.




Herefter var tiden inde til en frokost, her kom tiden dog for at smide håndklædet i ringen. Det blæste simpelthen for meget og sandet føg om ørene på os. Vi måtte drage videre for at finde et mere roligt sted.


Dette fandt vi i Marbæk plantage...




Efter en sondering af området, blev der straks fundet pinde som skulle snittes, og heldigvis for det.. -For jeg havde glemt alt om at pakke remedier til madlavningen - den fiksede børnene.





Ja, menuen bar præg af at vi havde været i isolation i 10 dage....
Da maden var ryddet væk, slog vi os løs i området som bød på masser af muligheder.





Var der udfordringer blev der fundet løsninger af børnene, her i form af en "bro" som var for ustabil, den klarer vi med en meget tung birkestamme, og de voksne behøver ikke hjælpe vi slæber selv...


 










Turen måtte dog afbrydes da vinden til sidst hev lidt for voldsomt i træerne, at det begyndte at være små farligt. På det tidspunkt havde vi dog haft en fantastisk dejlig dag, til trods for at det ikke var den oprindelige plan vi endte ud med. 


AB’s Aktivitet 2 på biotop

 

Min anden aktivitet havde jeg valgt skulle afvikles umiddelbart efter aktivitet 1: Skattejagten. 

Denne beslutning havde jeg valgt for at få børnene ned i arousal efter den vilde jagt, og i stedet give dem rammerne for at roen hos dem indtraf - og at de fik skærpet deres sanser.

Det jeg havde valgt jeg ville sætte i gang var at børn, såvel som voksen, skulle sætte sig ned og være helt stille. Herefter skulle de i et minut lytte og prøve at tælle, hvor mange forskellige fugle eller fuglefløjt de kunne høre. Efterfølgende havde vi en snak om, hvad de havde hørt, og hvor mange de mente at have hørt. Bagefter gentog vi øvelsen - men denne gang med lukkede øjne.

Aktiviteten var ikke fordi jeg ønskede et antal af fuglestemmer, men i stedet fordi jeg havde et ønske om at børnene prøvede at skærpe deres sanser, og gennem dette fik en anden oplevelse af den natur de befandt sig midt i. 




AB's Aktivitet 1 på biotop

 

Med udgangspunkt i dagtilbudslovens §7 som beskriver, hvordan læring skal skabes gennem pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende og hvor der tages udgangspunkt i børneperspektivet - så har jeg valgt at min aktivitet skal være en skattejagt. Denne aktivitet har jeg valgt, da jeg ønsker at børnene på denne måde kan skabe sig et kendskab til området (biotopen) og danne sig et overblik over, hvad der kan findes i området. Jeg har med andre ord tænkt denne aktivitet som en slags opvarmning til de næste aktiviteter. Under denne aktivitet, vil jeg bistå børnene ved:

At gå foran, ved at rammesætte aktiviteten,

Stå ved siden af og at hjælpe dem, hvis der opstår tvivl om, hvor ”skattene” kan findes.

Gå bagved - ved at observere børnene i deres skattejagt.

 

Til aktiviteten har jeg medbragt 1 æggebakke i hvilken jeg, inden aktiviteten påbegyndes, indsamler det jeg ønsker at børnene går på jagt efter, således de både får set på beplantningen, mellem beplantningen, og i skovbunden.

 




De deltagende børn syntes det var en vildt sjov aktivitet - og har allerede spurgt om det kan gentages. 

Så mon ikke det skal prøves af igen, når foråret banker mere på 😉


fredag den 28. januar 2022

AB's 10 dyr

 


På min tur efter dyr, måtte jeg lede ekstra godt for at få "bid". Jeg ved ikke om vejret spillede en rolle, eller om det var min manglende hurtighed som var skyld i at det var svært at få foreviget nogle fund. 

Et af de dyr jeg så men som slap væk fra kameraet var en fasan i voldsom fart, men jeg nåede at se at det var en flot og farverig han.

Nedestående har jeg forsøgt at sætte navn på ved hjælp af div. sider på internettet.


For at kunne dokumentere myggeflokken måtte videokameraet tændes.







torsdag den 27. januar 2022

Kiwa Biotop Opgave B: Aktivitet 2

 

 Jagten efter krible krable dyr

Pædagogiske overvejelser med SMTTE-model

Sammenhæng:
At give børnene en sanselig oplevelse, i naturen med krible krable dyr (Dem vi finder, fx bænkebidere, orme).
Min anden aktivitet på biotopen handler om krible krable dyr. Vi er på tur i biotopen, for at se om vi kan finde nogle små dyr, vi kan røre ved og undersøge. "At holde og mærke et dyr i hånden giver en anderledes oplevelse og erkendelse end blot at kigge på afstand" (Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. 2015, s. 113)

Gentagelse: Gruppen af børn jeg primært har med, er vuggestuebørn. Det betyder at deres udviklingsniveau, lægger grund for at mine aktiviteter på biotopen er enkle og overskuelige. Vuggestuebørnenes verden fungere ikke i længerevarende komplicerede projekter og derfor vil jeg som udgangspunkt have aktiviteter som begynder, udføres og afsluttes inden for samme dag.

Mål:
At børnene bliver opmærksomme overfor det enkelte dyr.

At børnene bruger sanserne og oplever naturen tæt på.

At børnene for gode erfaringer med dyr i naturen.

At børnene aktivt observere naturen.

At børnene undersøger naturen på egen hånd.

At børnene lærer at have respekt overfor dyrene (håndtere det ordentligt)


Tiltag:
Vi snakker tidligere på dagen om vores tur og om krible krable dyr og på den måde gør børnene nysgerrige på dyrene.

Vi tager varmt tøj på, så det kolde vejr ikke fjerner fokus fra vores mål.

Vi tager billeder af vores fund, som børnene senere kan se med deres forældre og i vuggestuen.

Vi tager et lille glas med låg med, i tilfælde af at børnene ikke tør holde dyret. På den måde kan de stadig se dyret tæt på. 


Tegn:
Børnene er begejstrede for at skulle på tur og gå på opdagelse i naturen og finde dyr.

Børnene er nysgerrige og vil gerne røre ved og snakke om dyrene.

Børnene lytter og følger med i hvad der sker omkring dem, hvad jeg fortæller, gør og viser.

Børnene snakker om turen og dyrene når vi er kommet hjem til vuggestuen.


Processen:

Jeg har da jeg spiste frugt med gruppen fortalt, at vi i dag skal  ud på krible krable tur i seminariehaven (biotopen), vi skal ud og kigge efter små dyr. Vi skal se om vi kan se nogle bænkebidere eller andet småkravl, vi kan røre ved og undersøge. Børnene kan næsten ikke venter og glæder sig til at se, hvad vi kan finde af dyr.

På biotopen viser jeg børnene den store træstamme og fortæller, hvordan krible krabledyr tit bor i eller under træstammen. Jeg stiller undrende spørgsmål til børnene: Tror i de kan bo under denne træstamme? Hvordan kan vi mon finde ud af det? Tror i vi skal kigge under træstammen?
En af drengene tager fat i træstammen og siger vi skal kigge. Sammen vender vi træstammen om, imens de andre børn har sat sig rundt om så de kan kigge med.

Da stammen er vendt rundt, deltager en anden pige straks, hun er meget nysgerrig og spørger hvad det forskellige er. Vi ser både en snegl, regnorm og mange bænkebidere. Drengen er meget nysgerrig og gentager alt jeg siger, og bliver ved med at kigge på jorden efter flere dyr, han eksperimenterer også med at fjerne blade fra jorden, for at se om de kunne gemme sig der. Den ene pige vil rigtig gerne holde dyrene, vi snakker om at have flad hånd, så dyret ikke bliver mast eller klemt og hun lytter og gør hvad hun kan. "Ikke mase" siger alle tre børn. 



Den anden pige jeg har med, har ikke lyst til at holde eller røre ved dyrene, men observerer aktivt og spørger ind til dyrene. Vi snakker om at regnormen er våd og hold og bænkebideren er meget let og kilder når den kravler. Vi snakkede om og aftalte, at vi snart skal lave en dyrefælde, så vi kan tage dyr med hjem til de andre at se.


Evaluering:
Børnene har haft stor interesse i at kigge på dyrene, en af børnene var modig og turde at holde dyrene. Alle tre børn var meget opmærksomme og havde fuldt fokus på de dyr vi kiggede på. Vi sad alle sammen meget tæt og kiggede på dyrene på nært hold. Børnene blev opmærksomme på ikke at gøre dyrene fortræd og pigen der havde dyrene i hænderne, lærte at være rolig og håndtere det ordentligt. Børnene lyttede og ville rigtig gerne blive og kigge efter dyr i længere tid. Da vi kom tilbage til vuggestuen, snakkede børnene meget om bænkebidere og særligt pigen der havde holdt en, var meget stolt og fortalte det lystigt til de andre. Det var en stor oplevelse. 

Jeg kan fornemme på deres store interesse at en dyrefælde/gravfælde, hvor vi forhåbentlig kunne fange nogle dyr og tage med hjem, vil være en rigtig god og sjov aktivitet til næste gang. Jeg vil dagen inden vores næste tur, tage ud og grave en fælde ned.


Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015) Natur og udeliv - uderummet i pædagogisk praksis. Hans Reitzels Forlag.

Kiwa Biotop Opgave B: Aktivitet 1

 De første forårstegn

Pædagogiske overvejelser med SMTTE-model

Sammenhæng:
At give børnene lyst til at udforske naturen. Min første aktivitet på biotopen handler om forårstegn. Vi er på oplevelsestur til biotopen, for at se om der er nogle spirer og blomster på vej. 

Gruppen af børn jeg primært har med, er vuggestuebørn. Det betyder at deres udviklingsniveau, lægger grund for at mine aktiviteter på biotopen er enkle og overskuelige. Vuggestuebørnenes verden fungere ikke i længerevarende komplicerede projekter og derfor vil jeg som udgangspunkt have aktiviteter som begynder, udføres og afsluttes inden for samme dag.

Mål:
At børnene bliver opmærksomme og nysgerrige.

At børnene bruger sanserne og oplever naturen tæt på.

At børnene for gode og behagelige erfaringer i naturen, sådan at de fremmer ønsket om fremtidige erfaringer og oplevelser i naturen.

At børnene aktivt observere naturen.

At børnene undersøger naturen selv.

At støtte børnene i starten på forståelsen af årstiderne forandring.


Tiltag:
Vi snakker om hvad vi skal kigge efter på vores tur, og på den måde gør børnene nysgerrige.

Vi tager varmt tøj på, så det kolde vejr ikke fjerner fokus fra vores mål.

Vi tager billeder af vores fund, som børnene senere kan se med deres forældre og i vuggestuen.

Vi tager grene med hjem, i håbet om blomstring hjemme på stuen.


Tegn:
Børnene er begejstrede for at skulle på tur og gå på opdagelse i naturen.

Børnene er nysgerrige og vil gerne røre ved og snakke om planterne/blomsterne.

Børnene lytter og følger med i hvad der sker omkring dem, hvad de voksne og de andre børn viser og fortæller.


Processen:
Vi har til samling snakket om, at vi i dag skal  ud på oplevelsestur i naturen, vi skal ud og kigge efter forårstegn. Vi skal se om vi kan se nogle blomster der er sprunget ud og om der er små grønne spirer på træerne. Vi snakker om at sidste gang vi var på biotopen (vi kalder det seminariehaven) var der vintergækker så småt ved at komme op ad jorden. Vi tager afsted og snakker om vind og vejr på turen, vi var så heldige at solen skinnede. Vi snakkede om at solen varmer og skinner oftere når det bliver forår.  


På biotopen fandt vi at vintergækkerne var sprunget ud, vi opdagede også at der var flere end vi troede og der var også erantis piblet frem i jorden.

En af de store børn fik lov at tage et billede af erantis. De smukke gule blomster viser sig heldigvis, trods rystelser. 

Børnene øvede sig til at sige "Vintergæk" og "Erantis", imens vi gik rundt og kiggede på blomsterne. De voksne gik forrest og viste hvordan man kunne plukke blomsterne, så de kunne komme med hjem i en vase. Børnene fik derefter lov at plukke et par blomster. Vi snakkede om at det er vigtigt at passe på naturen, så vi plukker ikke for mange blomster. 

Blomsterne overlevede desværre ikke turen hjem, sådan kan det gå når vuggestuebørnene skal have lov at holde dem. Det vigtigste var  at børnene havde del i projektet.
Der blev også snakket om små spirer på træerne, og et par grene kom med hjem og stå i en vase på bordet. Det ligger op til snak om vores tur når vi er på stuen og spiser frokost.

 

Evaluering:
Børnene har haft stor interesse i at kigge og undersøge blomsterne. De store børn har deltaget aktivt i at plukke blomster og fået en masse jord på fingrene. De mindre børn har aktivt observeret fra sidelinjen, der er blevet rakt ud efter det vi har snakket om, og både voksne og de store børn, har plukket blomster til de mindre børn så de kunne undersøge og mærke dem. Blomsterne er blevet duftet til og undersøgt blad til blad. Både børn og voksne glemte alt om tid og sted, så vi kom lidt for sent hjem til frokost. Tiden stod stille, sanserne og følelserne overtog og vi var 100% i nuet. 

onsdag den 26. januar 2022

Jane´s friluftstur

 Søndag d. 23.01.2022 besluttede jeg at tage på friluftstur med både børn og hund.

Turen gik til Aarøsundstrand ved campingpladsen, hvor der også vokser nogle store træer.

Vi havde medbragt et trangia-sæt og ingredienser til at lave tomatsuppe og pandekager, samt en spejderdolk til at snitte i træ med.

Vejret var dejlig mildt og næsten vindstille:)







Vi fandt et sted på stranden med en lille stenkant, hvor vores grej kunne stå.

Som aktivitet valgte vi at lave land-art, en stor sommerfugl lavet af forskellige skaller, sten og tang, fundet på stranden.




 


Felix lavede derudover sin egen isvaffel af tang.


Efter at have lavet land-art, samlede vi trangiasættet og satte tomatsuppe over.

Det varmede, for selvom vejret var fint, var det alligevel lidt koldt.



Som aktivitet nummer to, havde jeg planlagt at vi skulle snitte i træ, så vi fik samlet nogle pinde i forskellige størrelser til formålet.

Eftersom vi havde glemt en paletkniv til at vende pandekager med, som var det mad vi ville afslutte friluftsturen med, lå det lige til højrebenet, at det var målet med aktiviteten - at snitte en paletkniv.

Felix blev sat på opgaven med hans spejderdolk og fik snittet et rigtig fint stykke værktøj til at vende pandekager med.



Efterfølgende fik vi igen gang i trangiasættet, hvor vi fik lavet nogle fine pandekager, med hjælp fra den nysnittede paletkniv.


Efter en dejlig dag med masser af frisk luft ved Aarøsundstrand, vendte vi atter næsen hjemad, godt trætte og med røde kinder.




lørdag den 22. januar 2022

Jane´s biotop - 10 dyr

 Jane´s biotop - 10 dyr

D. 22.01.2022
Herunder ses billeder af dagens tur til biotopen, hvor både barn og hund igen var med og hvor jagten gik ind på 10 dyr.





Begejstringen var stor for både barn og hund:)
 
 

 
Først fandt vi denne lille fætter i vandløbet med et fiskenet, hvorefter vi puttede den op i en hvid opvaskebalje med vand i, for at studere den nærmere.
Det er en lille tangloppe, som vi efterfølgende fandt rigtig mange af i vandløbet, i mange forskellige størrelser.
Vi fik også denne lille video filmet af den, hvor det ses hvordan den bevæger sig/svømmer gennem vandet.
 

 
 
Herefter fandt vi et lille sneglehus, dog uden snegl i.



En lille larve af en art, som vi fandt i et muldvarpeskud.
Den var ca. 1 cm. lang og nærmest gennemsigtig i farven.
 

Her ses en lille video vi filmede af den lille larve, som viser hvordan den bevæger sig i hånden.
 


Derudover har vi taget noget jord med hjem i nogle opvaskebaljer, en skovlfuld fra hver side af vandløbet, den ene side fra skovsiden og den anden fra engsiden.
Vi håber på at se flere dyr krible frem af jorden, efterhånden som den bliver opvarmet herhjemme.
 
Update:
Ud af den ene spand jord, den fra skovsiden, dukke der to dyr op.
 
En lille bille
 

Og en bænkebidder


Ud af den anden spand jord, den fra engsiden, dukkede der et enkelt dyr op.

En regnorm





Jane´s biotop - 10 planter

 Jane´s biotop - 10 planter

D. 21.01.2022 
På min tur til biotopen i dag, havde jeg både barn og hund med og vi fandt bl.a. 10 planter, som vi efterfølgende brugte appén Planto til at identificere dem med.













Kiwa Plantehold Logbog 22.03 - 11.04

Status på planterne fra d. 22.03.22, der sker en smule, mest med hvidløg og chiafrø. Chiafrøene er allerede nu blevet smagt på, både for sig...