tirsdag den 12. april 2022

Kiwa Plantehold Logbog 22.03 - 11.04

Status på planterne fra d. 22.03.22, der sker en smule, mest med hvidløg og chiafrø. Chiafrøene er allerede nu blevet smagt på, både for sig selv og på rugbrødsmadder, af børnene og jeg.

 Status på planterne er således, at alle er begyndt at spire i større eller mindre grad.

Undtagen de vilde frø, ingen af dem spire endnu..... måske det ikke kommer til at ske.




Efter påske vil jeg plante ud i større potter :-)




Kiwa Dyrehold farvel sommerfugle

 Farvel sommerfugle


Så fik vi på en smuk solrig dag sagt farvel til sommerfuglene. 
De har været i deres voliere i nogle dage og det var ikke længere forsvarligt at lade dem blive indendørs, i så småt et bur. 

Børnene og jeg slap dem fri udenfor, nogle af sommerfuglene fløj afsted med det samme og andre skulle lige sidde og varme vingerne i solen et kort øjeblik. Deres pause i solen valgte jeg at udnytte for, at maksimere børnenes oplevelse. Det betød at børnene kunne få lov at holde sommerfuglene, inden de fløj afsted - det var en kæmpe stor oplevelse for børnene og de blev en god naturerfaring rigere :-)






onsdag den 6. april 2022

Udviklingsprojekt del 1

 1. Undring / problemstilling

Hvordan har daginstitutionerne på nuværende tidspunkt fokus på, at få science implementeret i deres dagligdag?

Hvordan kan vi som pædagoger, understøtte og implementere science i dagligdagen?

Hvad siger forskningen om science i dagtilbud?

Vi vil bruge den pædagogisk didaktiske metode aktionslæring til at rammesætte vores udviklingsprojekt i vores pædagogiske praksis. 


2.a Viden

Med “Den styrkede pædagogiske læreplan” som kom i 2018, blev temaet som tidligere hed “Natur og naturfænomener” ændret til “Natur, udeliv og Science”. Dermed blev det at arbejde med science i dagtilbud også en ting vi via loven er underlagt. Men hvor meget science bliver børnene rent faktisk præsenteret for i dagligdagen -Er vi i institutionerne gode nok til at løfte denne opgave, og forstår vi vigtigheden af at løfte den? Hvis ikke hvad gør vi da for at det bliver en del af vores hverdagstænkning? 

Vi finder netop dette emne interessant, idet vi sidder med en opfattelse af, at netop dette tema i læreplanen, hurtigt bliver overset i en travl hverdag. 


For at få indblik i hvad forskningen  siger omkring dette emne, ønsker vi i projektet at undersøge og læse forskningsrapporten “Børns perspektiver på science - en publikation om børns perspektiver på science i pædagogisk arbejde i daginstitutioner” af Dorte Stokholm, Camilla Bech Blomgreen, Mie Christiansen og Niels Ejbye-Ernst. I denne rapport får vi et indblik i danske børnehavebørns erfaringer og oplevelser af de aktiviteter, der bliver igangsat for at styrke børnenes naturvidenskabelige perspektiver. Herudover vil vi læse forskningsoversigten “Betydningen af dagtilbuds arbejde med børn i naturen – En forskningsoversigt med fokus på nordisk litteratur” skrevet af Niels Ejbye-Ernst, Bettina Moss, Dorte Stokholm, Brian Lassen, Søren Præstholm og Thorleif Frøkjær. Denne forskningsoversigt skal formidle viden betydningen af naturen for børn fra 0-6 år med særlig fokus på børnenes ophold i dagtilbud. Forskningsoversigten er baseret på nordisk litteratur, men der er også internationale forsknings sammenfatninger med.

Vi vil også læse relevante kapitler i bøgerne :
1) “Pædagogik for bæredygtighed og science i dagtilbud” af Stig Broström og Thorleif Frøkjær. Bogen giver en teoretisk og metodisk ramme, både til at reflektere over og skabe konkrete pædagogiske forløb der kan bidrage til, at børnene bliver bevidste om naturfænomener, klima og miljøspørgsmål. 2) “Natur, udeliv og science - Et nyt læreplanstema”  denne bog folder læreplanstemaet ud og give nogle bud på, hvad en natur-, en udelivs- og en science tilgang kan være, og hvordan de tre tilgange skal ses som en helhed.


2. b Vidensindsamling

Vores indsamling af empiri vil foregå gennem daglige observationer og iagttagelser foretaget af os ude i hver vores institution, fra vuggestue - børnehave - skole. Derudover har vi sammensat et spørgeskema som vi ønsker at udleverer til vores leder samt kollegaer, så vi kan få deres perspektiv på emnet. I spørgeskemaet vil vi stille følgende spørgsmål:

  • Arbejder du med science sammen med børnene i din dagligdag i institutionen?

  • Hvis JA - Hvordan? (kom gerne med eksempler)

  • Hvis Nej - Hvorfor ikke?

  • Finder du arbejdet med science vigtigt?

  • Bliver der efter din vurdering, generelt arbejdet med science i institutionen?

  • Hvis ja, hvordan oplever du det bliver praktiseret?



Litteraturliste

Ejbye-Ernst, N. (2019). Natur, Udeliv og Science - et nyt læreplanstema. Hans Reitzels Forlag.

Frøkjær, S. B. (2021). Pædagogik for bæredygtighed og science i dagtilbud. Samfundslitteratur.

Niels Ejbye-Ernst, B. M. (2019). Betydningen af dagtilbudsarbejde med børn i naturen - en forskningsoversigt med fokus på nordisk litteratur. Nordea Fonden.

Smidt, S. K. (2021). Aktionslæring i pædagogisk praksis. Frederikshavn: Dafolo.

Stokholm, D. B.-E. (2022). Børns perspektiver på science- en publikation om børns perspektiver på science i pædagogisk arbejde i daginstitutioner. Novo Nordisk Fonden.

Undervisningsministeriet, B. o. (2018). Den styrkede pædagogiske læreplan. Hentet fra Emu Danmarks læringsportal: https://emu.dk/dagtilbud/forskning-og-viden/den-styrkede-paedagogiske-laereplan/den-styrkede-paedagogiske?msclkid=72c94e81b67011ec85157f93690edd6d

 

tirsdag den 5. april 2022

Kiwa Dyrehold logbog: 03.04.22

Hej sommerfugle 

Imens jeg har været på studiet i Åbenrå, sprang alle de smukke sommerfugle selvfølgelig ud - hvor (u)heldig har man lov at være.. Men heldigvis har jeg nogle skønne kollegaer som stod klar til at fortælle mig hvordan det var gået og de var sat ind i hvad sommerfuglene skulle have at spise.



Som næsten forventeligt, kom 4 af sommerfuglene ud på samme dag, ligesom de alle havde forpuppet sig samme dag - og en enkelt tilbage, den lille efterfølger.




Efter sommerfuglene er kommet ud, er der mekonium over det hele - overskudsfarve, dog er det svært at se på et billede. 

Dagen efter kom den sidste sommerfugl ud af puppen, jeg fik det godt at vide af mine kollegaer, men jeg måtte selvfølgelig se det for mine egne øjne og tog både forbi sommerfuglene lørdag og søndag. Desværre har den ene sommerfugl en krøllet vinge. Jeg tænker det er den sommerfuglelarve der fra start har været mindre og haft en anden farve. Stakkels sommerfugl. Det er desværre sådan noget der kan ske, også ude i naturen og jeg har valgt at det må gå naturens gang, når den bliver lukket fri. 



Alle sommerfuglene spiser lystigt og blafrer derudaf. Jeg er sikker på de meget gerne vil ud! Så snart der kommer en solrig dag, bliver vi nød til at sætte dem ud. Det går desværre ikke at holde dem inde alt for længe og heldigvis er der ikke længere frost om dagen eller natten her på sydfyn og vi ser masser af sommerfugle flyve udenfor allerede.



Kiwa Plantehold Logbog 22.03 - 11.04

Status på planterne fra d. 22.03.22, der sker en smule, mest med hvidløg og chiafrø. Chiafrøene er allerede nu blevet smagt på, både for sig...